collapse

Author Topic: Obligativitatea anvelopelor de iarna de la 1 noiembrie  (Read 3866 times)

0 Members şi 1 Vizitator pe acest subiect.

Offline STIG

• Administrator
Obligativitatea anvelopelor de iarna de la 1 noiembrie
« on: Octombrie 31, 2011, 08:40:22 pm »
Vazand pe la tv si pe net tot felul de zvonuri privind aceasta lege,as vrea sa stiu exact daca de maine sunt obligat sa am anvelopele de iarna pe masina sau doar atunci cand sunt conditii de ninsoare sau polei.
THE MAN IN THE WHITE SUIT

Offline Owe

• Membru Fondator
  • **
    • Email
Răspuns: Obligativitatea anvelopelor de iarna de la 1 noiembrie
« Reply #1 on: Octombrie 31, 2011, 09:13:13 pm »
OG 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier. Ordonanta 5/2011

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 79 din 31 ianuarie 2011

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1 pct. I.10 din Legea nr. 274/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

Art. I
 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, dupa punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 6^1, cu urmatorul cuprins:
"6^1. anvelope de iarna — anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz."

2. La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate;".

...
« Last Edit: Octombrie 31, 2011, 09:14:37 pm by Owe »
This is not Sparta. I am lost.

Offline sarbocul

• **
    • Email
« Reply #2 on: Octombrie 31, 2011, 09:21:27 pm »
Owe - traduce-ne si noua , din romana in romana , ca eu n-am inteles

Offline STIG

• Administrator
« Reply #3 on: Octombrie 31, 2011, 09:38:27 pm »
Eu inteleg ca sunt obligat sa le am pe masina DOAR cand e zapada pe jos,nu ?

Offline sarbocul

• **
    • Email
« Reply #4 on: Octombrie 31, 2011, 09:51:39 pm »
da , asa am inteles si eu , numai ca l-am rugat ( si )  pe Owe sa ne ajute

Offline lucian.1950

• Expert
  • **
    • Email
« Reply #5 on: Octombrie 31, 2011, 10:31:10 pm »
Exact, avem obligatia sa avem anvelope de iarna cit e zapada... pe asfalt, indiferent de data din calendar. Atit spune legea, restul sint povesti spuse din prostie sau din interes.

Offline iskandere

• inca tanar
  • **
    • Email
« Reply #6 on: Octombrie 31, 2011, 10:43:33 pm »
Pai chiar daca este vara, cand ma duc la munte iau si bocancii cu mine plus ceva haine mai groase.
Asa cum noi ne pregatim pentru o vreme ceva mai racoroasa si un traseu ceva mai deosebit fata de cel cotidian/urban, poate ca pe undeva e si normal sa ne "incaltam" si cu anvelope dei arna atunci cand mai dam cate o raita pe la munte.

Nici nu stii cum vine ninsoarea.... :D
benzina nu e ca apa...1.4 TSI

Offline STIG

• Administrator
« Reply #7 on: Octombrie 31, 2011, 10:46:48 pm »
Normal ca e bine sa le ai pe masina,insa,tinand cont ca in zona noastra aici sunt 12-15 grade ziua nu le vad rostul pe masina,dar nici sa ma opreasca vreun nene sa mi dea amenda.

Offline Kimu

• Administrator
  • Cititor
    • Email
« Reply #8 on: Octombrie 31, 2011, 10:48:41 pm »
Simplu: esti obligat sa ai gume de iarna incepand cu 1 Nov, insa poti fi sanctionat doar daca e zapada/gheata pe drum.
Am mult curaj, dar mi-e frica sa-l folosesc.

Offline STIG

• Administrator
« Reply #9 on: Octombrie 31, 2011, 10:55:03 pm »
Pai ori sunt obligat de la 1 noiembrie si daca te obliga inseamna ca te si poate amenda,ori sunt obligat sa le am doar pe zapada, care poate sa vina in februarie,cel putin pe la noi pe aici.

Offline St3ff

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #10 on: Octombrie 31, 2011, 11:10:44 pm »
Simplu: esti obligat sa ai gume de iarna incepand cu 1 Nov, insa poti fi sanctionat doar daca e zapada/gheata pe drum.

Asa e.

Deci de la 1 noiembrie daca mergi pe zapada/gheata cu anvelope de vara esti mancat. Daca avem o airna saraca nu pateste nimeni nimic.

Momentan toate firmele de anvelope se folosesc de multe versiuni ale acestei stiri pentru a face vanzare.
Niciodata sa nu circuli cu o viteza mai mare decat poate ingerul tau pazitor sa zboare

Offline iskandere

• inca tanar
  • **
    • Email
« Reply #11 on: Octombrie 31, 2011, 11:17:59 pm »
ultimile minute de libertate.....dupa ora 00.00 trebuie sa ne punem "prezervativele"
preventiv! :>
benzina nu e ca apa...1.4 TSI

Offline STIG

• Administrator
« Reply #12 on: Octombrie 31, 2011, 11:30:26 pm »
Le am scos si eu pe balcon ca sa le pun maine la masina,insa  dupa ce fac un drum la bucuresti.

Offline DanuAL

• *
    • Email
« Reply #13 on: Noiembrie 01, 2011, 01:59:55 am »
Citez .. ''trebuie retinut ceva: de la 1 noiembrie 2011 intra in vigoare legea referitoare la anvelopele de iarna. NICIDECUM nu se refera la fapul ca de la 1 noiembrie trebuie sa avem masina dotata cu asa ceva!!!''
 ..''Deci de la 1 noiembrie 2011 intra in vigoare o noua lege. Ce spune noua lege?
Primesti amenda numai daca mergi cu masina pe drumuri acoperite de zapada sau polei. O alta formulare este asta: este interzisa circulatia masinilor pe drumuri acoperite de zapada / polei sau gheata fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna. TOATE 4 ROTILE TREBUIE SA FIE DE IARNA!''
 ''Prin Ordonanta Guvernului nr. 5, in luna ianuarie a anului in curs au fost modificate prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introducandu-se obligativitatea dotarii cu anvelope de iarna, care sunt definite in conformitate cu Directivele si Regulamentele Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite.

Anvelopele All Seasons nu sunt bune

In acest context, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarna, acestea trebuie sa fie inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons". Mai precis, pe timp de iarna, pe drumurile acoperite de zapada sau gheata, trebuie sa ai anvelope dedicate sezonului rece, nu mixte sau all-seasons.

Prevederile legale in vigoare interzic circulatia autovehiculelor, fara ca acestea sa fie dotate cu anvelope de iarna, pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, nefacand referire la o anumita perioada a anului.''
« Last Edit: Noiembrie 01, 2011, 02:00:50 am by DanuAL »

Offline Owe

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #14 on: Noiembrie 01, 2011, 09:18:11 am »
Owe - traduce-ne si noua , din romana in romana , ca eu n-am inteles

Traducere (varianta mea):
Doar cand drumul e acoperit cu zapada, gheata sau polei trebuie sa ai anvelope de iarna. Daca e uscat nu-i nevoie.
Foarte Important: Numai un reprezentant RAR poate constata daca sunt anv. de iarna, un politian nu poate. :D
This is not Sparta. I am lost.

Offline COSMIN

• Moderator
« Reply #15 on: Noiembrie 01, 2011, 09:52:52 am »
Oare in ce masura se pot lega firmele de asigurari de legea asta si sa refuze plata despagubirilor pt un accident pe motiv ca nu ai avut masina echipata corespunzator dpdv legal?
Audi A3 S-line 2.0 TDI quattro
Audi A5 S-line 2.0 TDI quattro

Offline DanuAL

• *
    • Email
« Reply #16 on: Noiembrie 01, 2011, 10:35:29 am »
NU te vor despagubi in cazul in care accidentul a avut loc pe o sosea acoperita de zapada/polei.. etc. din cauza ca nu ti-a fost echipata masina corespunzator...! Asta e o noua portita de-a lor ptr. ''bunul'' mers al firmelor de asigurare! Euroins, Astra, Carpatica sunt in insolventa/faliment ... grija mare!

L.E.: ''Soferii care vor circula cu masinile neechipate de iarna, pe portiunile cu zapada, gheata sau polei, risca, incepand din 1 noiembrie, amenzi cuprinse intre 2.500 de lei si 4.000 de lei.

Reprezentantii Politiei au anuntat ca vor incepe cu avertismente pentru soferii cu masini neechipate, dar vor da si amenzi daca drumul va fi acoperit de gheata sau zapada, iar masina are cauciucuri de vara.''
« Last Edit: Noiembrie 01, 2011, 11:41:37 am by DanuAL »

Offline RazvanDuta

• Membru Fondator
    • http://www.antiradare.ro
    • Email
« Reply #17 on: Noiembrie 01, 2011, 12:00:42 pm »
Adica ?!?!? Deci daca eu merg prin Bucuresti azi, sau maine, sau in alta zi, afara e soare si-s 10-15 grade, sau chiar si 0, nu conteaza, asfaltul e uscat, ei pot sa ma opreasca si sa imi dea avertisment ?!? Daca n-au treaba, sa imi dea, ii las sa il scrie, si apoi il rup in fata lor ...  >:D
Why so serious ? Let's put a smile on that face !

Offline dolc3_sell

• *
    • Email
« Reply #18 on: Noiembrie 01, 2011, 12:53:10 pm »
Adica ?!?!? Deci daca eu merg prin Bucuresti azi, sau maine, sau in alta zi, afara e soare si-s 10-15 grade, sau chiar si 0, nu conteaza, asfaltul e uscat, ei pot sa ma opreasca si sa imi dea avertisment ?!? Daca n-au treaba, sa imi dea, ii las sa il scrie, si apoi il rup in fata lor ...  >:D

Nu, nu iti vor da nici un avertisment, legea este valabila doar atunci cand pe sfalt este gheata, polei, zapada.

* Forum Skoda pe FB

* Ultimele Posturi

Zgomot / Trepidatie Octavia 2 2005 DSG6 by skodamarian
[August 21, 2024, 11:51:22 pm]

Alarma originala by Alexe Cip
[Noiembrie 07, 2020, 01:29:19 pm]

Probleme Motor Skoda Octavia III 1.6 TDI by ToaderIM
[Octombrie 06, 2020, 01:14:43 pm]

Spatiu depozitare by LM
[Iunie 21, 2020, 01:21:25 pm]

skoda octavia scout 4x4 by denis
[Februarie 04, 2020, 04:58:19 pm]