Traseul de deplasare a fost urmatorul:
D 1 : Constanta (plecare la 0300) – A2 – Bucuresti -A1- Pitesti – Rm. Valcea – Hunedoara – Arad (806 km) cazarea la hotel Maxim
D 2 : Arad – Nagulac – Budapesta – Brno (590 km) cazarea la Bobycentrum
D 3 : Brno – Praga – Dresda – Berlin (605 km) Cazarea la Weissensee
D10 : Berlin – Munchen (554 km) cazarea la Orly
D11: Munchen – Garmisch – Innsbruck – Kitzbuhel – Kaprun – Zell am See – Viena (640 km) Holiday Inn
D13: Viena – Budapesta – Arad – Sibiu (760 km) Pensiunea Rubin
D14: Sibiu – Brasov – Valeni – Constanta (540 km)
Am planificat deplasarea in mai multe etape evitand acumularea oboselii si sa putem vizita ceva pe traseu sau in localitatea de destinatie.
Astfel la dus am reusit sa revad castelul din Hunedoara si Brno pe care il sarisem in alte deplasari.
Berlinul, deoarece acesta a fost obiectivul principal s-a dovedit un oras cu o intindere impresionanta 50x35km care a trebuit abordat dupa o planificare atenta. Desi hotelul este situat in apropierea centrului (4,8 km de Alkexander Platz) a trebuit sa incep cu partea vestica, opusa unde se afla parcul Sans Souci. Vizitarea intregului parc si a Potsdamului mi-a luat 2 zile complete. O zi am dedicat-o zonei comerciale centrale considerand astfel Potsdamer Platz si celebrul bulevard Kurfürstendamm (Kudamm) pentru ca apoi sa scanez totul de la Siegssaule (ingerul pacii din Stern Platz) , Memorialul Eroilor sovietici, Memorialul Holocaustului, Poarta Brandenburg, Reichstag-ul, Bundestag-ul, Muzeul de Istorie, Parlamentul, Opera, Alexander Platz si turnul televiziunii si multe alte obiective a caror lista poate continua.
O zi am dedicat-o Hamburg-ului pana la care am mai adaugat inca 300 km si care s-a dovedit un oras incantator as spune un Montreal al Germaniei. Nu pierdeti ocazia unui tur cu vaporasul cu numai 12 E/persoana/ora care includ o parte a orasului si portul Hamburg. In linkul atasat se pot identifica celelalte obiective de atractie din Hamburg motiv pentru care nu le voi mai detalia.
Ar mai fi fost multe de vazut in detaliu, dar 7 zile din care 6 numai in Berlin nu sunt nici pe departe suficiente.
In identificarea obiectivelor si repartizarea lor pe zile de vizitare am folosit cu succes Google Earth.
Cateva recomandari / indicatii:
1. Parcul Sans-Souci. Am incercat vizitarea lui intr-o singura zi insa nu a fost cu putinta. Astfel am decis vizitarea obiectivelor incluse pe biletul de famile (49E) urmand ca pentru celelalte obiective din zona neincluse in circuit sa revenim. Obiectivele sunt inscrise pe bilet si va mai trebuie doar o harta a parcului sa le puteti identifica, sistemul de scheme afisate fiind putin expresive si concludente. Daca nu aveti timp (5 - 6 ore) pentru toate atunci trebuie vizitate cel putin Palatele Sans-Souci (vechi si nou), Gradina Botanica, Charlotenhof, Orangerie si Moara de Vant. Parcarea este facila si costa 2 E / ora sau 10 E / zi
2. In Potsdam am inclus zona centrala cu portile de acces si cartierul olandez, parcul cu insula fazanilor. Reamintesc aici despre accesul in zonele “verzi” cu masini neclasificate pentru norma de poluare pentru care amenda este de 60 E sau cu interdictie datorita normei de poluare pe care o au. Am vazut intransigenta politiei germane asupra unui grup de polonezi.
3. In zona centrala am trecut in revista monumentul Siegssaule situat intr-un parc imens considerand dimensiunea celor de pe la noi unde parculetele sunt infime si care prezinta doua niveluri de observatie de unde se pot face fotografii asupra zonei de ansamblu. Pentru amatorii de fotografii panoramice se poate vizita turnul de televiziune deschis pana undeva la ora 24.
4. Deplasarea am facut-o cu masina si datorita faptului ca era mai comod si a numarului de 3 membri in familie. Cu parcarea nu am avut probleme, singurul incovenient probabil fiind ca uneori am gasit un loc la 300 - 400 m de obiectiv. In principiu am lasat masina intr-o zona in medie de pana la 6 km fata obiectivele de interes. Mersul pe jos este frei.
5. Traficul in Berlin este extrem de civilizat, oarecum lejer insa limitele de viteza musai respectate, ele fiind in directa concordanta cu traficul zonei. Mai amintesc aici pe biciclisti, care au piste speciale in mai tot Berlinul si la care trebuie atentie indeosebi la virajele la stanga.
6. Autostrazile germane raman in continuare de invidiat prin dimensiuni si civilizatie. Carburant am alimentat fara preferinte insa benzina austriaca m-a facut sa simt ceva mai bine masina indeosebi in Alpi. In Cehia este bine sa platiti cu cardul deoarece la echivalarea cursului de schimb se fura cu nesimtire. Despre vignete nimic nou sub soare, doar ca acum cea maghiara se poate obtine pana la iesirea din tara pentr 24 RON.
Pentru moment ma opresc aici cu promisiunea de a continua sa raspund celor interesati de alte detalii, bineinteles in masura in care am raspunsul corect.