collapse

Author Topic: Totul despre ESP,ABS,ASR,EBV,MSR,EDS,DSR  (Read 10274 times)

0 Members şi 1 Vizitator pe acest subiect.

Offline STIG

• Administrator
Totul despre ESP,ABS,ASR,EBV,MSR,EDS,DSR
« on: Ianuarie 17, 2011, 01:28:31 am »
Cu totii stim cat sunt de importante aceste sisteme de siguranta. Postez cateva dovezi pentru cei care doresc sa isi achizitioneze o masina si nu sunt in tema cu aceste sisteme electronice.

[youtube:2n54r5p5]7ujw_Qyer_Q[/youtube:2n54r5p5]    [youtube:2n54r5p5]seNi-OMN4D0[/youtube:2n54r5p5]   [youtube:2n54r5p5]AGgYKm6dyyU[/youtube:2n54r5p5]   [youtube:2n54r5p5]6a_OCA9daC8&playnext=1[/youtube:2n54r5p5][youtube:2n54r5p5]XjMF-HnW7KY[/youtube:2n54r5p5]
THE MAN IN THE WHITE SUIT

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
Re: Totul despre ESP,ABS,ASR,EBV,MSR,EDS,DSR
« Reply #1 on: Ianuarie 17, 2011, 01:33:51 am »
Prefer sa conduc eu masina si sa nu ma las condus de prea multa electronica.
Nu judecaţi oamenii după cei cu care se adună. Nu uitaţi că şi Iuda avea amici ireproşabili - Hemingway

Offline LUCI

• **
    • Email
« Reply #2 on: Ianuarie 17, 2011, 01:37:15 am »
ESP-ul este un must pe masina. Mersul cu el decuplat il fac numai profesionistii (in conditiile in care ar fi intervenit)

uite si un caz in care poti fi mama soferului fara esp :http://www.youtube.com/watch?v=wR1SSxpKitE

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
« Reply #3 on: Ianuarie 17, 2011, 01:48:22 am »
Am un milion de km fara esp si sunt nevatamat :D
Nu judecaţi oamenii după cei cu care se adună. Nu uitaţi că şi Iuda avea amici ireproşabili - Hemingway

Offline mariusss

• **
« Reply #4 on: Ianuarie 17, 2011, 09:38:35 am »
Nu as vrea sa ma las doar pe mana ESP-ului, dar stau mai linistit stiind ca e acolo. Am renuntat la culoarea metalizata in schimbul sistemului asta, asadar si din punctul meu de vedere e un must (chiar daca in general ma duc linistit si nu prea trag de masina).
Octavia FL 1.2 tsi Business, Candy White, ESP, Maxi-Dot, 16" Proxima...

Offline B e b e

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #5 on: Ianuarie 17, 2011, 09:56:25 am »
Quote from: "T-REX"
Am un milion de km fara esp si sunt nevatamat :D
Aici vorbim de soferi amatori, nu de rezerva lui Shumi :))

si mai e o chestie .. ESPul nu foloseste la drum drept si mers cu 200/h ;)
DRL 35%,CH off, LH off, 2 lampi ceata active pe frana ... etc.
Interfata Vag 908
N-am proverb dar imi place al lu' St3ff

Offline Kimu

• Administrator
  • Cititor
    • Email
« Reply #6 on: Ianuarie 17, 2011, 10:37:34 am »
Ba da.
Am mult curaj, dar mi-e frica sa-l folosesc.

Offline B e b e

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #7 on: Ianuarie 17, 2011, 11:21:30 am »
N-ai inteles !
Interfata Vag 908

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
« Reply #8 on: Ianuarie 17, 2011, 11:23:22 am »
Aici se vorbeste despre sisteme de 'siguranta', daca-s bune sau nu.
Daca un sistem de siguranta este eficient sau nu, depinde de cel de la volan. Eu prefer sa pierd cartea pe mana mea, decat pe a electronicii.

Offline Kimu

• Administrator
  • Cititor
    • Email
« Reply #9 on: Ianuarie 17, 2011, 11:30:50 am »
Quote from: "B e b e"
N-ai inteles !
Fii sigur c-am inteles, insa ia franeaza tu violent la 200/h pe drum drept  :ymsmug:
Am mult curaj, dar mi-e frica sa-l folosesc.

Offline B e b e

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #10 on: Ianuarie 17, 2011, 12:13:22 pm »
Pai nu era vorba de mine .. ca io am. Aici vorbeam de meseriasi care nu au nevoie :)
Interfata Vag 908

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #11 on: Ianuarie 17, 2011, 12:16:30 pm »
Rex, ESP-ul si alte sisteme de siguranta au fost facute pentru marea majoritate a conducatorilor auto. Nu pentru cei cca 20% care s-ar descurca de minune si fara sisteme electronice.

ESP-ul a atras dupa sine o chestie care putini au sesizat-o.
Tinuta de drum a masinilor fara ESP, modele mai vechi, este net superioara multor masini din prezent. ESP-ul corecteaza atat o derapare datorata conditiilor de drum cat si una derivata dintr-o conceptie slaba, neperformanta a trenului de rulare.
D-aia am ajuns in prezent sa avem masini care intr-un regim de conducere sportiv cu electronica decluplata se comporta chiar periculos cu ruperi de aderenta intempestive, cu derapaje violente, brutale si greu de corijat si anticipat chiar si pentru piloti experimentati.

Sunt masini de clasa compacta sau medie care au suspensie spate semiindependenta, e un deliciu sa mergi cu alea pe viraje  @-)

O masina trebuie sa fie neutra pe viraje si sistemele de siguranta sa nu intervina.
Doh, iar fac referire la BMW. Astia te lasa sa te dai in stamba pana intr-un punct, daca vad ei ca treaba e dura atunci intra progresiv, uneori pe nesimtite in functiune si doar daca e cazul te trezesti brutal asezat la loc pe drum. Faza e ca poti decupla partial sau total sistemele electronice si atunci te lasa sa faci ce vrei tu, sa descoperi cu adevarat un tren de rulare performant, o dinamica a maselor echilibrata si progresiva, usor de anticipat. Poti sa arunci masina pe un viraj, sa ai un transfer al maselor interesant, chestii d-astea cu care 98% din conducatorii auto nu se confrunta.

Faptul ca ESP-ul aseaza masina pe drum in functie de pozitia volanului poate fi un dezavantaj major. Insasi pentru motivul ca pozitia volanului in raport cu drumul de urmat poate fi diferita. Ce face atunci ESP-ul? Nimic mai mult decat imprima masinii directia de urmat impusa de unghiul de bracare al volanului si daca te-ai pierdut si nu corectezi, ala esti. Chiar ESP-ul te scoate de pe drum.

Ca fapt divers. La Octavia, nu am simtit niciodata necesitatea ESP-ului. Masina avea un comportament predictibil si cu pneuri performante ofera un condus dinamic cel putin placut si incitant.

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
« Reply #12 on: Ianuarie 17, 2011, 12:19:03 pm »
Eu am franat violent la 200/h, si nu doar o singura data. ABS-ul si EBD-ul este intr-adevar sfant.

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #13 on: Ianuarie 17, 2011, 12:31:37 pm »
S-o crezi matale.
O masina cu franele in stare buna si cu un conducator auto care isi cunoaste masina si stie sa dozeze corespunzator apasarea pe pedala franeaza intr-un spatiu mai scurt decat mama ABS-ului si a EBD-ului. Asta la franare in linie dreapta.
Tu poti varia presiunea de franare in circuitul de franare, ABS-ul nu.
In cazul unei franari violente de la 200km pe ora poti sa apesi cat vrei tu pedala de frana ca nu se vor bloca rotile. Odata cu scaderea vitezei, ca sa eviti blocarea rotilor trebuie sa slabesti putin presiunea in frana ca sa nu blochezi. AFU (asistarea la franarea de urgenta sau cum ii mai spune) asta incearca sa faca. Initial baga presiune mai mare in functie de viteza cu care iei piciorul de pe acceleratie si apesi frana dar tot nu reuseste sa faca ce face un "meserias".
Sistemul de franare cu ABS mentine aceeasi presiune in circuit iar reglarea, deblocarea rotii se face prin deschiderea unor supape care atrag dupa sine timpi morti.
Ce-i drept, ultimele generatii de ABS au devenit din ce in ce mai performante. Totusi, puneti intrebarea, de ce pe masinile de curse nu exista ABS? Ca sunt competitii unde nu e interzis...

Daca imi ziceai de EBD pe viraj, era altceva...

Offline B e b e

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #14 on: Ianuarie 17, 2011, 12:37:26 pm »
Eu am virat violent la 90/h ca ma uitam la unu care intorsese pe linie dubla, ceva gen testul elanului si nu cred ca ABS m-a tinut pe drum :)
« Last Edit: Ianuarie 17, 2011, 12:42:22 pm by B e b e »
Interfata Vag 908

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #15 on: Ianuarie 17, 2011, 12:40:17 pm »
Daca doar ai virat fara sa franezi, da, ESP-ul te-a ajutat.
Dar daca ai si franat, a fost ABS-ul.

L.E. ai simtit impulsuri in volan? Sau in pedala?

Offline B e b e

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #16 on: Ianuarie 17, 2011, 12:44:33 pm »
a fost si franare o fractiune de secunda dar m-am vazut in loganul din fata si am tras ..
..si impulsurile le-am simtit in piept dupa :D ..nu mai eram atent la altele. Senzatia a fost, cand am sucit stanga sa revin pe drum, parca s-a dus volanul singur exact cat a trebuit. Acu or fi fost si emotiile.. habar n-am ..

Si inca o chestie, la alte masini parca ABS e mai "violent", il simti mai bine in pedala. La mine cand intra se aude un rontait .. abia sesizabil la pedala. Asa face toate ? ?

Si inca o chestie: ESP stiu/am auzit ca are niste senzori (acceleratie laterala, rotatie in jurul axei masinii, etc.). Acestia se pot "citi" cu vagcom ?
Interfata Vag 908

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #17 on: Ianuarie 17, 2011, 12:51:39 pm »
Cu cat se simte mai slab abs-ul in pedala cu atat e mai performant, mai rapid.
Cu cat il simti mai tare, e clar ca timpii morti sunt mai mari si de aia ai si tu timp sa simti clar ce si cum.

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
« Reply #18 on: Ianuarie 17, 2011, 12:52:28 pm »
In mare parte ABS-ul te-a tinut pe drum, cat si EBD-ul. Cu siguranta ca si ESP-ul poate ca a corectat trasa, dar in cazul in care nu-l ai, acest lucru il fac(i) prin franare progresiva, frana de motor(pentru a avea cuplu cat mai mare la roata), accelerare usoara sau violenta in functie de situatie, sau chiar si cu frana de mana.

Un lucru pe care multi il neglijeaza este masa masinii si faptul ca multi nu stiu cum sa se foloseasca de ruliu pentru a stabiliza monstrul. Daca "ghicesti" acest lucru, poti scapa cu un cauciuc si o janta intreaga atunci cand intri intr-o groapa, sau poti aborda o curba periculoasa cu o viteza destul de mare, in asa fel incat stabilitatea sa nu aibe foarte mult de suferit.

Offline T-REX

• Membru Fondator
    • Email
« Reply #19 on: Ianuarie 17, 2011, 01:09:00 pm »
Quote from: "d-rive"
S-o crezi matale.
Daca imi ziceai de EBD pe viraj, era altceva...

Dar si in situatia pe care am citit-o ulterior si expusa de BB, atunci cand nu ai aceeasi aderenta pe toate rotile.

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #20 on: Ianuarie 17, 2011, 01:24:17 pm »
Absolut de acord.

Offline liv_sibiu

• Membru Fondator
  • **
    • Email
« Reply #21 on: Ianuarie 17, 2011, 02:11:33 pm »
Quote from: "d-rive"
S-o crezi matale.
O masina cu franele in stare buna si cu un conducator auto care isi cunoaste masina si stie sa dozeze corespunzator apasarea pe pedala franeaza intr-un spatiu mai scurt decat mama ABS-ului si a EBD-ului. Asta la franare in linie dreapta.
Tu poti varia presiunea de franare in circuitul de franare, ABS-ul nu.
Foarte corect, dar aici intervine stapanirea de sine si experienta.
Skoda Octavia Trend, 1.9 TDI, motor BXE, MY 2008, CV tip JCR, PDG

Offline papetz

• *
    • Email
« Reply #22 on: Ianuarie 17, 2011, 02:45:25 pm »
din cele patru cazuri in care mi-a intrat abs-ul de trei ori a fost tzeapa de era sa ma duc direct in ala din fata. viteza mica, pe jos uscat si catifelat, dar am prins cate o gropita cu una din roti.

Offline d-rive

• Administrator
    • Email
« Reply #23 on: Ianuarie 17, 2011, 04:25:27 pm »
Iar abs-ul a dat drumul la toata presiunea din circuitul de franare  :))

Offline papetz

• *
    • Email
« Reply #24 on: Ianuarie 17, 2011, 04:58:32 pm »
nu, am ridicat repede si am calcat la loc. mai nasol a fost prima data ca nu m-am prins ce s-a intamplat din prima (fractiune de secunda) si am transpirat un pic.

* Forum Skoda pe FB

* Ultimele Posturi

Zgomot / Trepidatie Octavia 2 2005 DSG6 by skodamarian
[Octombrie 19, 2024, 12:52:01 am]

Alarma originala by Alexe Cip
[Noiembrie 07, 2020, 01:29:19 pm]

Probleme Motor Skoda Octavia III 1.6 TDI by ToaderIM
[Octombrie 06, 2020, 01:14:43 pm]

Spatiu depozitare by LM
[Iunie 21, 2020, 01:21:25 pm]

skoda octavia scout 4x4 by denis
[Februarie 04, 2020, 04:58:19 pm]